Україна вкотре виступила на щорічних навчаннях НАТО із взаємосумісності – CWIX

11 липня 2023, 10:20 | ID: 70264
Україна вкотре виступила на щорічних навчаннях НАТО із взаємосумісності – CWIX

У м. Бидгощ проходило щорічне навчання НАТО CWIX – Coalition Warrior Interoperability Exercise. Україна бере участь у CWIX як повноправний учасник та тестує свої спроможності на взаємосумісність з державами-членами НАТО з 2018 року.

Заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трасформацій і цифровізації Віталій Дейнега взяв участь VIP-дні цього навчання, а також виступив під час семінару Senior Coalition Communication Consortium (SCCC), який проводить Європейське командування США на полях CWIX. SCCC об’єднує вище військове та політичне керівництво з питань зв’язку та систем управління з держав-членів та партнерів НАТО для обговорення важливих питань для проведення операцій та майбутніх викликів, які можуть постати перед Альянсом.

У своєму виступі Віталій Дейнега підкреслив, як розробка рішень ситуаційної обізнаності, використання БПЛА та нових технологій змінюють підходи до застосування Збройних Сил. Заступник Міністра наголосив на важливості розуміння та зосередження на потребах військовослужбовців в зоні ведення бойових дій, а також відзначив, як підтримка з боку країн НАТО посилює оборонні спроможності України.

– Україна має значний досвід та потенціал у сфері інновацій та застосування цифрових технологій на полі бою. Наші команди на CWIX цього року вкотре продемонстрували, як ми можемо швидко створювати нові спроможності та адаптуватися до потреб на полі бою, – прокоментував Віталій Дейнега.

У цьому році Українe під час навчання представляли Центр інновацій Міноборони та представники Збройних Сил.

Команда Центру інновацій змогла перевірити на взаємосумісність 4 протоколи обміну та частково виконати цілі 12 фокус-груп з 19 наявних на навчанні. Також під час навчань команда Центру інновацій успішно відпрацювала спільні тести на досягнення взаємосумісності із 10 системами з 8 країн та 3 системами, розробленими безпосередньо НАТО, в тому числі, в різних комбінаціях передачі між ними даних.

CWIX – це щорічне навчання НАТО із взаємосумісності комунікаційних та інформаційних систем, що проводить Командування НАТО з трансформації на базі Центру підготовки об’єднаних сил у Бидгощі, Польща. CWIX дозволяє інженерам систем та мереж працювати разом з операторами для вирішення технічних аспектів взаємосумісності та вивчення інноваційних рішень, що можуть посилити ефективність застосування сил під час спільних операцій. Загалом цього року у навчання взяли участь 2200 учасників із 43 країн, було протестовано 406 унікальних спроможностей та проведено 22 тисячі тестів.