Поводження з полоненими: військовослужбовці ЗСУ вивчають міжнародне гуманітарне право

20 грудня 2023, 13:05 | ID: 70095

Як забезпечити право росіян здатися в полон? Як розрізнити акт віроломства і справжній намір ворога припинити бойові дії? Як законно і безпечно для себе полонити окупанта, поповнивши наш обмінний фонд? Ці та інші питання вивчали українські військовослужбовці на спеціалізованому курсі із міжнародного гуманітарного права.

У період з лютого по грудень 2023-го року національні інструктори провели 40 занять з сержантським складом, що охопили понад 1600 військовослужбовців Збройних Сил. У межах проєкту розроблено спеціалізований навчальний курс та низку методичних матеріалів. Крім того, до підготовки та підвищення кваліфікації національних інструкторів з МГП долучилися міжнародні експерти зі Швейцарії, США та Колумбії.

«На відміну від російських окупантів, які від початку повномасштабного вторгнення вчинили понад 118 000 (це лише зафіксовані дані) воєнних злочинів, для України дотримання принципів міжнародного права та репутація в очах партнерів є принципово важливими. Допомога у поширенні знань про МГП нашими союзниками демонструє підтримку та солідарність з українським народом», — зазначила заступниця начальника відділу міжнародного права Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони підполковник Інна Заворотько.

Військовослужбовці ЗСУ вивчають міжнародні норми та правила, що регламентують ведення бойових дій у межах проєкту Женевського центру з питань урядування у секторі безпеки (DCAF).

Довідково: організатором проєкту виступили уряди Швейцарської Конфедерації, Великої Британії та Фінляндської Республіки. Загальну координацію проєкту здійснювало Міністерство оборони України у партнерстві з Генеральним штабом. До реалізації проєкту долучилася ГО “Ліга офіцерів”.