В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1

26 квітня 2023, 16:00 | ID: 69710
В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1 В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1 В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1 В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1 В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1 В Україні запустили кластер з розвитку оборонних технологій BRAVE1

Міністерство цифрової трансформації, Міністерство оборони, Генеральний штаб Збройних Сил України, Рада національної безпеки і оборони, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерство економіки заснували єдину координаційну платформу в галузі defense tech в Україні BRAVE1. Представники державних інституцій підписали меморандум про взаємодію та підтримку в рамках проєкту, метою якого є поставка на озброєння та передача для фронту передових українських технологічних рішень для переваги над ворогом і перемоги, комплексна підтримка українських розробників у галузі інноваційних оборонних технологій та розвиток сфери задля перетворення України в світового лідера defense tech.

Війна активізувала сотні українських компаній в галузі defense tech, які розробляють сучасні рішення для ведення “розумної війни”. Україна вразила світ винахідливістю, швидкими нетривіальними рішеннями та ефективним застосуванням проривних технологій. Ці рішення посилюють оборонну здатність країни, зберігають життя захисників та цивільних і ефективно використовують ресурси завдяки технологічним інноваціям: дрони, роботизовані системи, центри ситуаційної обізнаності, штучний інтелект, кібербезпека, системи зв’язку, супутникові дані та багато іншого. Інноваційні розробки для армії швидко випробовуються та перевіряються в умовах бойових дій, вдосконалюючись у відповідності до задач і цілей сил безпеки і оборони.

Саме для прискорення впровадження таких розробок створюється BRAVE1 як єдине вікно співпраці defense tech компаній, держави та військових, а також інвесторів, волонтерських фондів, медіа і усіх хто допомагає наближати перемогу через технології.

Під час події Михайло Федоров презентував портал BRAVE1, завдяки якому можна подати власний проєкт та отримати доступ до військової експертизи, грантів й інших можливостей, що надає кластер. Подати власну розробку за посиланням.

Фокус діяльності BRAVE1 буде зосереджений на 5 напрямках:

1. Invest: Надавати гранти розробникам, що визначені пріоритетними для потреб сил безпеки та оборони
2. Invent: Допомагати силам безпеки і оборони знаходити ефективні технологічні рішення в середовищі українських розробників
3. Platform: Створити платформу, що об’єднує усіх стейкхолдерів галузі
4. Showcase: Забезпечення взаємодії з силами оборони через демонстрацію їм розробок та отримання зворотнього зв'язку щодо їх використання
5. Boost: Надати всесторонню підтримку проєктам, визначеним пріоритеними для сил безпеки і оборони

Всестороння взаємодія державних і приватних стейкхолдерів в рамках BRAVE1 та підтримка галузі не лише допоможе армії вже сьогодні, а й стане потенціалом для масштабування українських defense tech рішень у світі, що пройшли апробацію і довели ефективність у найзапекліших боях.

Міністерство цифрової трансформації:

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров:
“Україна має стати країною, яка швидко розвивається, навчається та активно використовує технології. Особливо у військовій сфері. Створення BRAVE1 – один із важливих кроків у цьому напрямку. Наша ціль – побудувати систему з швидким запуском defense tech проєктів. Приймати сміливі рішення, створювати кращі умови для розвитку компаній, які розробляють військові технології. Адже саме технології та сміливість можуть зробити багато для нашої перемоги.”

Міністерство оборони:

Олексій Резніков, Міністр оборони України
«Старт кластеру BRAVE1 відбувається у дуже відповідальний момент, коли ми маємо швидко засвоювати уроки війни та відповідати на виклики.
Загроза від Росії та її потенційних союзників є довготривалою. Це не тільки наше бачення, а й визнано у стратегічних документах НАТО. Щоб вистояти зараз і зберегти країну у майбутньому, ми маємо бути готові її захистити від ворога, який переважає нас кількісно і має більше ресурсів. У нас немає іншого вибору, крім як створити найкращі, найпотужніші Сили оборони на континенті.
Технологічні переваги – це не тільки вимога часу чи сучасного військового мистецтва щодо ведення мережецентричної війни з високим рівнем автоматизації, застосування повітряних, наземних, надводних чи підводних дронів. Технології - це життя наших людей і нашої країни.
Міноборони як державний замовник відповідальне за адміністрування всіх етапів процесу, пов'язаного з новим зразками ОВТ - від їх оцінки до прийняття рішення про введення в експлуатацію. BRAVE1 розглядається як дуже практичний інструмент. Нас цікавлять в першу чергу «зрілі розробки», які можуть бути швидко доведені до застосування. Ми розраховуємо, що BRAVE1 допоможе доводити ініціативи до відповідного рівня зрілості. А далі ми підхопимо і проведемо усіма лабіринтами, до міжнародної кодифікації і реєстрів НАТО.
За такого підходу BRAVE1 стане інкубатором, акселератором, який допоможе підтягнути ініціативи до рівня, що Міноборони могло їх підхоплювати сьогодні і планувати на майбутнє: формувати політики, майбутній образ ЗСУ та всього сектору оборони, планувати під це ресурси та інфраструктуру. Щоб до нашої армії потрапляла найкраща зброя та обладнання.»

Генеральний штаб Збройних Сил України

Заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Коваль:
“Закликаю виробників, науковців та військових до плідної співпраці над розробкою та впровадженням нових технологій, які допоможуть Збройним Силам України ефективно виконувати бойові завдання.
Інновації, які ми впровадимо сьогодні, будуть визначати майбутнє задля нашої Перемоги, нашої Незалежності.
Інтенсифікація спільної роботи дозволить підвищити оперативність забезпечення Збройних Сил України високотехнологічними зразками озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасами відповідно до нагальних потреб військ (сил) та запровадить дієвий механізм впровадження інноваційних проектів для потреб Збройних Сил України.”

Рада національної безпеки і оборони

Заступник Секретаря РНБО Сергій Демедюк:
«Для нас важливо створити умови розвитку для українського виробника. Мова йде не тільки про великі та досвідчені компанії, а про невеличкі стартапи та маленькі компанії, які зростають.
Платформа BRAVE1 буде стартапом на державному рівні для великих та маленьких інноваційних компаній. Українські оборонні технології не тільки забезпечать нашу перемогу, а ще і будуть експортуватися як успішні у світі».

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості:

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін:
“Першочерговим завданням для Мінстратегпрому сьогодні є налагодження виробництва зброї та боєприпасів: як в Україні, так і за її межами в партнерстві з іншими країнами, як державними так і приватними підприємствами. Для реалізації цієї мети нам важливі технології. Вони дозволять зробити процес виробництва швидшим, наростити потужності та максимально розкрити потенціал українських виробників зброї. Defense tech-кластер Brave1 допоможе зробити все це можливим та суттєво посилить наших військових."

Міністерство економіки:

Юлія Свириденко, Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України:
«Нині в нас одна головна мета: розгром агресора. Створення оборонного кластеру BRAVE1 наближає нас до перемоги, адже це дозволяє ефективніше реагувати на потреби фронту.
Український defense tech має величезний потенціал. І це дає йому змогу стати одним з провідних драйверів стрімкого економічного зростання після перемоги. Jeep, Ray-Ban Aviator, Motorola та багато інших провідних світових корпорацій і брендів були створені під час війни чи на основі військових технологій. Я певна, що з нашого «інкубатору» теж з’являться бренди, про які з часом дізнається весь світ. Український оборонно-промисловий комплекс вже сьогодні викликає підвищену зацікавленість потенційних інвесторів. Наше завдання – максимально сприяти залученню інвестицій в галузь та скоротити час від запитів до втілення проєктів у життя».

Ігор Фоменко, заступник Міністра економіки України:
Війна дає нам унікальну можливість кардинально оновити, а фактично створити заново оборонно-промисловий комплекс. Сучасний. Ефективний - і як інструмент підвищення обороноздатності країни, і як стимул розвитку економіки. Інтегрований в світові ланцюжки виробництва та в світовий ринок озброєнь. Сьогодні до України прикута увага усього світу. Зокрема – і в першу чергу – великих гравців на ринку озброєнь, бізнесу, що інвестує значні кошти в галузь в різних країнах, урядів найрозвинутіших держав. Нині всі українські розробки в сфері defense tech проходять випробування вогнем. І ми маємо зробити так, щоб світ дізнався про їхню ефективність.

Наталя Кушнерська, BRAVE1

“Україна цінує життя і здоров’я своїх захисників, тому нарощення інноваційного потенціалу та залучення талантів, розробка інженерних рішень, апробація нестандартних підходів та ефективне використання ресурсів - ті умови, завдяки яким Україна переможе та здобуде перевагу, що забезпечить довгостроковий захист країни та лідерство в сфері defense tech на глобальному рівні.”

Запис події
https://youtube.com/live/GB5e14fCvnw?feature=share

Додаткова інформація

BRAVE1 – це кластер для розвитку Defense Tech в Україні, заснований Міністерством цифрової трансформації, Міністерством оборони, Генеральним штабом Збройних Сил України, Радою національної безпеки і оборони, Міністерством стратегічних галузей, Міністерством економіки.