«Сподіваємось, що до кінця року військовослужбовці Збройних Сил скуштують новий сухий пайок», — підполковник Вадим Старощук

06 жовтня 2016, 16:13 | ID: 24377
«Сподіваємось, що до кінця року військовослужбовці Збройних Сил скуштують новий сухий пайок», — підполковник Вадим Старощук «Сподіваємось, що до кінця року військовослужбовці Збройних Сил скуштують новий сухий пайок», — підполковник Вадим Старощук «Сподіваємось, що до кінця року військовослужбовці Збройних Сил скуштують новий сухий пайок», — підполковник Вадим Старощук

Нові технічні умови й норми сухих пайків були розроблені для покращення якості харчування військовослужбовців, які перебувають в АТО та в польових умовах і не мають можливості готувати гарячу їжу. На цьому, сьогодні, 6 жовтня, під час брифінгу у прес-центрі Міністерства оборони України наголосив начальник відділу розробки норм продовольчого забезпечення Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підполковник Вадим Старощук.

Офіцер повідомив, що під час проведення роботи над покращенням якості харчування бійців у польових умовах розробники врахували досвід країн-членів НАТО щодо калорійності та упаковки, а у питаннях асортименту страв орієнтувалися на особливості української національної кухні.

За словами підполковника Вадима Старощука, новий сухпайок складається із двох страв і не потребує термічної обробки. Тож військовослужбовці можуть використовувати його за будь-яких умов обстановки, і що найголовніше — на відміну від попередніх зразків, ним можна харчуватись понад 3 доби.

— Нові пайки планується використовувати для поточних потреб. Орієнтовна вартість пайка становить 112 гривень, але в подальшому, під час проведення тендерних процедур, вона може бути зменшена. Із нововведень — включення до раціону сухофруктів, шоколаду, кави, смачних перших та других страв. Вперше використовується реторт-пакет та безполуменевий нагрівач їжі. Завдяки новим технологіям пакування, військовослужбовці отримують можливість безпосередньо на передовій харчуватися готовими першими та другими стравами без використання термічної обробки, — зауважив підполковник Вадим Старощук.

— Ми вивчили побажання і пропозиції військовослужбовців, в першу чергу тих, які виконують бойові завдання в районі проведення АТО, та доклали зусиль, аби новий пайок відповідав всім існуючим нормам, а також вимогам бійців. Тобто був калорійним, поживним та смачним, а головне — щоб була можливість споживання гарячої страви, — додав він.

За словами офіцера Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, після проведення необхідних процедур щодо закупівлі нові пайки буде направлено в першу чергу для харчування військовослужбовців, які виконують завдання в районі проведення АТО.