Мета експерименту з харчування військовослужбовців — забезпечення широкого вибору продуктів та можливості їх заміни

26 листопада 2015, 18:00 | ID: 15945

У зв’язку із критикою у соціальних мережах щодо змін в організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України з боку «фахівців» та блогерів, які вважають себе ледь не «експертами» у цьому питанні, Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України повідомляє наступне:

З 16 вересня 2015 року в Національній академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) та в Західній військово-морській базі (м. Одеса) розпочато експеримент з продовольчого забезпечення Збройних Сил України.

Експеримент спрямовано на виконання завдань, визначених Воєнною доктриною України, затвердженою Указом Президента України від 24 вересня 2015 року № 555/2015, а саме: розвиток Збройних Сил України за західними стандартами, досягнення сумісності зі збройними силами держав — членів НАТО, досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних Сил України з відповідними силами держав — членів НАТО.

Основним завданням експерименту є створення системи продовольчого забезпечення Збройних Сил України, яка забезпечить широкий вибір продуктів і можливість їх заміни з урахуванням особливостей бойової підготовки та повсякденної діяльності, та надасть можливість командирам оперативно приймати рішення щодо постачання продовольства, залежно від умов обстановки.

Також, з 16 вересня 2015 року у «пілотних» військових частинах розгорнуто тестову версію «електронний каталог продуктів» (на базі 1С-ПІДПРИЄМСТВО), та тестується розділ «електронний складський облік», «електронне планування» та «електронний облік особового складу».

Під час експерименту, порядок планування та контролю принципово не відрізняється від чинного, але використання програмного забезпечення спрощує проведення розрахунків, (програма автоматично рахує калорійність, формує облікові документи та розраховує вартість кожного прийому їжі).

До експерименту залучено дві стаціонарні їдальні та фрегат Військово-Морських Сил «Гетьман Сагайдачний».

Послуги за постачання продовольства надають:

в Академії СВ ім. гетьмана Петра Сагайдачного — ТОВ «ГЕУС-ГРУП», вартість послуги (з ПДВ) — 57, 26 грн;

в Західній військово-морській базі — ПП «АРТЕК-СОЮЗ», вартість послуги (з ПДВ) — 57,08 грн. (59,77 грн — фрегат «Гетьман Сагайдачний»).

Таким чином, витрати Міністерства оборони України на продовольче забезпечення зменшується з чинної вартості 61,44 грн до 57,26 грн.

Для визначення переможців з надання послуг із постачання продовольства для зазначених вище «пілотних» військових частин Департаментом державних закупівель та постачання матеріальних засобів Міністерства оборони України було проведено відкриті електронні торги, за результатами яких було визначено надавачів послуг.

В торгах перемогли компанії, які запропонували найнижчу вартість послуг. Ними виявились підприємства, які надають послуги з харчування для Збройних Сил України. Разом з тим, участь в тендерних процедурах приймали також відомі торгові марки.

На жаль, в інтернет-середовищі серед користувачів та блогерів триває жваве обговорення мети та ходу проведення експерименту в Збройних Силах України. Разом з тим, більшість не розуміють суті експерименту. В першу чергу це стосується стверджень щодо «повернення до системи харчування радянських часів, нарядів по їдальні, чищенню картоплі» та іншій негативній інформації.

Щодо «нарядів по їдальні»

На сьогодні в Збройних Силах України особовий склад не залучається до несення служби в добовому наряді по їдальні. Експериментом також не передбачається (!) залучення військовослужбовців до несення служби в добовому наряді, адже ці функції покладаються на цивільний персонал (прибиральники, посудомийники), який утримується у військовій частині за штатним розписом.

Щодо введення посад військових кухарів

На сьогодні харчування в районі проведення АТО командири військових частин організовують штатними кухарями. Застосування військових кухарів під час приготування їжі в пунктах постійної дислокації, спеціальна підготовка та злагодження в колективі забезпечують якісне і безперебійне харчування особового складу військової частини під час виконання завдань за призначенням в мирний і воєнний час. Це в свою чергу відповідає вимогам НАТО щодо забезпечення автономності та мобільності збройних сил, оперативності їх розгортання за екстериторіальним принципом.

Наявність фахівців продовольчої служби визначає бойову готовність кожної військової частини, що підтверджується в ході проведення АТО та під час виконання завдань в складі національних миротворчих підрозділів за межами України. Так, у складі 56 овз Місії ООН у Ліберії та 18 овз Місії ООН зі стабілізації у ДР Конго харчування особового складу здійснюють штатні військові кухарі за принципом замовлення продуктів за Каталогом, аналогічним експериментальному, що проводиться в пілотних частинах Збройних Сил України.

Щодо ризиків корупційних діянь під час закупівлі командирами військових частин харчових продуктів

Закупівлю послуг з постачання військовим частинам харчових продуктів здійснює Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України під час проведення відкритих торгів. Підприємство (фірма, компанія), яке визначено переможцем торгів, надає послуги з постачання всього спектру продовольства (від хліба до спецій). Командир військової частини не має жодного відношення до коштів, закупівлі продуктів та вибору постачальника.

Таким чином, ризики виникнення корупції виключені.