Брифінг: «Реформа харчового забезпечення Збройних Сил України»

Учасники: заступник Міністра оборони України Юрій Гусєв, голова Проектного Офісу Реформ Міністерства оборони України Андрій Загороднюк, керівник проекту «Реформа харчового забезпечення Збройних Сил України» Діана Петреня

29 вересня у Міністерстві оборони України презентовано пілотний проект реформи харчового забезпечення Збройних Сил України.

16 вересня на базі двох військових частин у Львові та Одесі розпочався пілотний проект з організації харчування військовослужбовців, метою якого є визначення можливості запровадження системи організації харчування військовиків за стандартами, наближеними до стандартів армій провідних країн світу. До цього експерименту Міноборони та команда волонтерів готувалися сім місяців. В ході його реалізації буде принципово змінено підхід до харчування українських військовослужбовців. Також експеримент передбачає впровадження електронного обліку харчування, електронний склад та оновлення кухонного обладнання військових частин.

На даний час харчування військовослужбовців ЗС України здійснюється за нормою відповідно до постанови КМУ № 426, отримуючи в меню 30-40 нормативних найменувань. Це не дозволяє забезпечити збалансованість раціону. Проблема погіршується незадовільним забезпеченням технічним обладнанням харчових блоків військових частин.

В ході експерименту розроблено каталог продуктів із 248 позицій, серед яких присутні свіжі овочі та фрукти, молочнокислі продукти і т. ін.

У каталозі є два показники — вартість харчування за добу і калорійність. За допомогою цієї спеціально розробленої комп’ютерної програми відповідальний за продовольство у гарнізоні формує меню (рецептура, технологічні карти приготування, калорійність страв тощо). Він зобов’язаний вибрати певну кількість калорій, обрати першу, другу страви, салат та напій і при цьому зробити замовлення на певну суму на одну особу.

Експеримент також передбачає оновлення кухонного обладнання військових частин, впровадження системи «Електронний склад» та електронного обліку харчування — так званої електронної стройової картки солдата. У Львові вона вже працює, а в Одесі її буде незабаром встановлено. Система функціонуватиме наступним чином: сканер на вході збиратиме статистичні дані про раціон солдатів, фіксуватиме реальну кількість особового складу, яка в конкретний день була забезпечена харчуванням. Це нововведення також дозволяє здійснювати управління запасами продуктів у системі «Електронний склад».

Уже зараз новий підхід дозволяє розумно витрачати кошти платників податків. Якщо раніше на скромне меню для одного військовослужбовця витрачалося 65-68 грн на добу, то з новою системою на значно багатший раціон витрати складають 57-59 грн.

Тепер кожен військовослужбовець матиме змогу харчуватися за стандартами НАТО.

___________________________________________________________

Контакти для додаткової інформації:

Прес-служба Проектного Офісу Реформ Міністерства оборони України:

Лала Зінкевич

Тел.: +380 (96) 844-98-77

Е-mail: [email protected]

Макс Колесніков

Тел.: +380 (96) 755-76-10

Е-mail: [email protected]

Веб-сайт Проектного Офісу Реформ: www.mil.gov.ua/ofis-reform/

Розділ створено 30 вересня 2015, 15:48 | Переглядів: 1936