НА ЯКІ ЗМІНИ ЧЕКАТИ ВІЙСЬКОВИМ У 2019 РОЦІ

«АРМІЯfm»

http://www.armyfm.com.ua/na-jak%D1%96-zm%D1%96ni-chekati-v%D1%96jskovim-u-2019-roc%D1%96/?fbclid=IwAR2C4YhHG3uek9rTuIFtEi96M50_cpTlHgMi98c6PDsrq7FaYETlZbaMzT0

НА ЯКІ ЗМІНИ ЧЕКАТИ ВІЙСЬКОВИМ У 2019 РОЦІ

У програмі «Поліграф» Сергій Місюра — представник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення — розповів про зміни у системі харчування та речовому забезпеченні.

Олена Кравченко: Які зміни відбулися у матеріальному забезпечені військовослужбовців у 2018 році?

Сергій Місюра: Основна перемога — це перехід 72х частин на нову систему харчування. Ми отримали: ананаси, банани, ківі. В каталозі є чотириста продуктів, які може використовувати начальник продовольчої служби, складаючи меню для військовослужбовців. 72 частини — це близько 40%. Основна маса бойових частин переведена і вони отримують це харчування в АТО. Цього року, мають перейти всі решта, але це більше 200 військових частин. Це втричі більший об’єм, втричі довший, але ми маєм впоратись.

Олена Кравченко: Як можна швидше перейти на нове харчове забезпечення?

Сергій Місюра: Нова система харчування — це не тільки нові банани та апельсини. Це також ремонти у їдальнях, нове устаткування, ремонт складів.

По старій системі все було передано згідно договору постачальнику, тим же комерсантам. Їм належала їдальня, особовий склад, кухари. От, ми хотіли перевірити склад, як зберігаються продукти, і нас просто не пускали. Бо згідно договору, Міністерство оборони закупає послугу харчування. Ми платили 90 гривень за військовослужбовця, в частині перераховували військовослужбовців і платили за пів року. Постачальник отримував ці гроші і постачав послугу. Військовій частині потрібно було тільки підписати акт виконаних робіт. Пройшла доба і командир частини з зампотилу і начальником продовольчої служби підписують акти, що всіх нагодували, порції були в повному обсязі. Це було ще задовго до війни.

В новій системі командир, зампотилу, начальник продовольчої служби не просто перевіряють, а ще й відповідають. Через те, що була така система на початку війни, відкрилось багато схем. Коли поставлялась неякісна тушонка. Зараз такого немає, бо збільшився контроль і відповідальність. Раніше було всього 5 видів каш і 3 види першого, а зараз тільки салатів 20 штук. Зараз Начальник продовольчої частини може замовити крабові палички, червону рибу, горошок — це тільки для салатів.

В госпіталі, наприклад, кожної п’ятниці дають червону рибу. Раніше багато продуктів списувались. Зараз в начпрода є спеціальна програма з допомогою якої він вираховує скільки потрібно інгредієнтів для кожної страви та скільки це буде коштувати. Ті кошти, які були заощаджені потім використовуються на святкових обідах, так як це було в 72 бригаді після повернення з АТО. Таким чином кошти використовуються ефективніше, а військовослужбовці отримують якісне харчування.

Олена Кравченко: А як з харчуванням на «передку»?

Сергій Місюра: Практично те саме, тільки готує не їдальня, а люди на місцях. Начпрод роздає продукти по підрозділах і в підрозділах готують їжу. Така система працює на «передку» з січня минулого року.

Олена Кравченко: Розкажіть про склад пайка і чи будуть ще якісь зміни?

Сергій Місюра: Зміни були на початку року. За допомогою технологічних рішень ми збільшили термін зберігання, вже буде два роки, а не рік як раніше. Зараз іде розробка нових раціонів.

На сьогодні, є сім раціонів, навіть в номері п’ять немає свинини для тих хто через релігію не може її споживати. Сім було розроблено на кожен день. Вони постачаються в ящиках по сім. Вони всі різні, можуть співпадати перші страви бо їх всього чотири, а другі, яких дев’ять, різняться. Вони швидко розігріваються, як американські, наша технологія та сама. Нашим пайкам немає аналогів, бо тільки у нас є борщ, перші страви — це наша перевага.

Олена Кравченко: А що смачного є в наших пайках?

Сергій Місюра: Борщ, квасоля. Зараз також іде розробка для додавання індички, деяких страв з мексиканськими домішками, спеціями. Урізноманітнення має бути. Зараз також в розробці одноразовий пайок.

Олена Кравченко: Як відбувається контроль за харчуванням?

Сергій Місюра: В армії цим займаються відповідні посадові особи, наприклад черговий частини і черговий лікар. В основному це лягає на людей на місцях. Часто стикаюсь з гарячою лінією щодо харчування. Коли запитуєш чи звертались ви до командира частини, люди кажуть «а що він зробить?». Коли я був командиром частини, я міг все що завгодно зробити. В їдальнях є плакати з телефоном гарячої лінії. Також там є чотири варіанти, куди можна скаржитися, наприклад, командиру або зробити запис в книгу скарг. Коли ми приїжджаєм у військову частину з перевіркою то книга скарг порожня, говориш з командиром чи є скарги він каже, що нема. Солдати не повинні боятися скаржитися командиру, писати скарги у книгу відгуків. Саме люди на місцях мають найбільше повноважень.

Олена Кравченко: Які, наразі, справи з бронежилетами?

Сергій Місюра: Якщо це новий бронежилет, його потрібно розробити, провести всі дослідження бо ця річ зберігає життя. З бронежилетами буде довше, але цього року. Минулого року ми проводили дослідження бронежилетів на базі десантних частин і були дуже схвальні відгуки.

В минулому році було поставлено лише десять тисяч чохлів для бронежилетів. Така мала кількість зумовлена переходом на піксель тому в цьому році буде замовлення більшим.

Олена Кравченко: Коли буде постачання чохлів для бронежилетів в пікселі?

Сергій Місюра: Раніше все було в кольорі олива. В цьому році все має перейти на піксель і чохли, підсумки, все.

Олена Кравченко: Як змінювалась форма з чотирнадцятого року і до чого дійшли? Всі чекають на спортивні костюми.

Сергій Місюра: В деяких частинах спортивні костюми вже були. Але зараз немає пріоритету на спортивні костюми. Минулого року на речове забезпечення виділялось 43%, тому навіть бойові рюкзаки не всі частини отримували. Вони закуплені не на всі Збройні сили і видаються тим частинам, які будуть брати участь у бойових діях. Спортивні костюми були закуплені для двох рот, які приймали участь у міжнародних навчаннях.

Олена Кравченко: Парадна форма?

Сергій Місюра: Вона є, але не у всіх частинах. Це зумовлене скрутним фінансуванням. В 606 наказі було прописано, що перехід на парадну форму буде здійснено до 1 січня 2019 року.

Олена Кравченко: Спеціальна робоча форма буде в 2019 році?

Сергій Місюра: Вона була і є, але ще будуть комбінезони для технічного складу і танкових підрозділів.


08 лютого 2019, 16:03 | ID: 47180 |


Переглядів: 303 //