Прес-реліз 1 липня 2014 року Брифінг щодо продовольчого забезпечення в Збройних Силах України

за участю начальника Центрального управління продовольчого забезпечення ЗС України Тилу Збройних Сил України полковника Олександра Андруха

Продовольче забезпечення військовослужбовців здійснюється за нормами харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426, та Положенням про продовольче забезпечення Збройних Сил України, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 09 грудня 2002 року № 402.

З метою упорядкування продовольчого забезпечення Тилом Збройних Сил України внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 стосовно надання права харчуватись за рахунок держави офіцерам в польових умовах та військовослужбовцям під час цілодобового чергування; громадянам, призваним на військову службу по мобілізації.

На розгляді в Кабінеті Міністрів України знаходиться проект урядового документу щодо забезпечення військовослужбовців водою питною бутильованою в польових умовах — 1,5 л на добу.

Харчування військовослужбовців Збройних Сил України здійснюється за принципом аутсорсингу через 4 суб’єкти господарюванняшляхом:

надання послуг з харчування в стаціонарних умовах;

надання послуг із забезпечення продовольством в польових умовах (на польових засобах приготування їжі).

Довідково. ТОВ «АВІКА», ТОВ «АДМЕТ-ГРУП», ТОВ «УКРПРОДАКОРД-ОР», ПП «АРТЕК-СОЮЗ».

Вартість зазначених послуг визначалась шляхом проведених процедур закупівлі (для кожного суб’єкта господарювання окремо) та становить на сьогодні:

послуга з харчування в стаціонарних умовах від 34,66 грн. до 39,75 грн.;

послуга із забезпечення продовольством в польових умовах від 24,00 грн. до 30,18 грн.

На сьогодні фактична вартість послуги із забезпечення продовольством в польових умовах становить від 34,00 грн. до 35,00 грн.

Невідповідність між існуючою та фактичною вартістю послуги ускладнює складання командирами військових частин заявок на отримання продовольства поліпшеного асортименту відповідно до існуючих норм замін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426.

Харчування в польових умовах (у тому числі в зоні АТО)

Протягом квітня військові частини були доукомплектуванні кухарями із числа військовозобов’язаних, які на сьогодні здійснюють приготування їжі в польових умовах. Військовою частиною замовляється у суб’єкта господарювання необхідна кількість продуктів (на 7-10 дібв залежності від обстановки), а суб’єкт господарювання закуповує продукти згідно із заявкою та доставляє їх до базового табору.

В базових таборах приготування їжі здійснюється штатними кухарями на польових технічних засобах. До блокпостів готова їжа доставляється в термосах.

Якщо відстань до блокпосту велика, то приготування їжі здійснюється безпосередньо на блокпосту. З базового табору продукти доставляються до блокпосту, а приготування їжі здійснюється позаштатними кухарями. Для цього кожний блокпост укомплектований малолітражними кухнями (на 10, 20, 30, 75 осіб), цистернами для води (на 320, 900, 1200 літрів), наметами для зберігання продуктів.

Автономність дій малочисельних підрозділів забезпечується також сухими пайками, які поступають до блокпостів аналогічним чином (через заявку командира підрозділу до базового табору).

При наявності на сьогодні проблемних питань, існуюча система аутсорсингу дозволила забезпечити безперебійне продовольче забезпечення військових частин в стаціонарних і польових умовах.

Довідково.

Протягом понад 3-х місяців підприємствами надаються послуги з харчування в стаціонарних умовах та послуги з постачання продовольства в польових умовах при збільшенні з 35,0 тис. до 140,0 тис. осіб, що харчуються.

На сьогодні військовою частиною А1329 (м. Козятин) виготовлено 130 тис. повсякденних наборів сухих продуктів і 1 тис. 300 групових наборів сухих продуктів (на 10 осіб).

Довідково.

До складу групових наборів сухих продуктів входять галети з борошна пшеничного першого сорту — 350 г, консерви м’ясні (м’ясо тушковане яловичини вищого сорту) — 367,5 г, консерви м’ясні (паштети печінкові) — 100 г, крупи різні (або макаронні вироби) в асортименті — 270 г, концентрати харчові перших страв в асортименті (супи) — 36 г, консерви овочеві закусочні — 120 г, цукор — 90 г, чай чорний натуральний — 6 г, приправа овочева в асортименті — 7 г).

У березні 2014 року Міністерством оборони України в якості благодійної допомоги отримано від збройних сил країн-партнерів (США) 300 тис. наборів сухих продуктів.

У червні 2014 року Міністерством оборони України в якості благодійної допомоги отримано від збройних сил країн-партнерів (Норвегія) понад 77,5 тис. наборів сухих продуктів.

Міністерством оборони України налагоджено тісну співпрацю із Мінагрополітки та отримано в якості благодійної допомоги 200 тонн води питної, яку видано військовослужбовцям — учасникам АТО.


01 липня 2014, 15:20 | ID: 3322 |

ОСТАННІ НОВИНИ


Переглядів: 2515 //